Adevărul despre care nu se vorbește (ce se ascunde la capitolul “ingrediente”)
Analiza substanţelor active din cosmetice Faptul că din anul 1997 producătorii sunt obligaţi prin lege să menţioneze ingredientele cosmeticelor pe ambalaj, a însemnat o străpungere esenţială și a devenit un aspect favorabil asupra comercializării produselor cosmetice. În dezavantajul clienţilor acestea trebuie enumerate în conformitate cu limbajul INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), ceea ce nu se învaţă încă la școlile
de cosmetică. Nu numai cosmeticienii, ci și utilizatorii finali ai produselor au devenit mai curioși asupra informaţiilor legate de produse, mai ales în privinţa compatibilităţii cu pielea, din punct de vedere al pericolului de alergie și al eficienţei. Nu este întâmplător că în ultimii ani a crescut numărul bolilor alergice.
Mai ales industria cosmetică provoacă această circumstanţă nedorită datorită faptului că utilizează prea mulţi componenţi alergeni la prepararea cosmeticelor.
Răspunderea cosmeticienilor Datorită acestora cosmeticienii au o răspundere importantă faţă de clienţii lor, atunci când aceștia li se adresează în scopul consultanţei. Acea metodă clasică în urma căreia se punea un pic din produs pe spatele mâinii pentru a încerca mirosul și de a afla caracteristicile produsului, se consideră deja de mult timp neprofesională în privinţa cerinţelor îngrijirii tenului, și să nici nu pomenim de compatibilitatea acestuia cu tenul, respectiv despre aprecierea competentă a efectului pe termen lung al produsului. În spatele „mirosului plăcut” se ascunde deseori o substanţă alergenă, parfumul (printre ingrediente se regăsește sub denumirea de Parfum sau Fragrance). și în cazul în care produsul devine favoritul specialistului pentru că se poate masa cu el mai mult timp, atunci puteţi să fiţi siguri că utilizarea „îndestulată” se datorează conţinutului înalt de derivate de petrol al produsului (se poate recunoaște după denumirile de Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petrolatum, Ozokerit, Ceresin, Cera Microscristallina, etc.). Cosmeticienii – în calitate de element de legătură între industrie și utilizatorul final – trebuie să acorde siguranţă sporită clienţilor prin cunoștinţele de specialitate și prin alegerea cea mai potrivită a produselor pentru clienţii lor. Cosmeticienii cei mai conștiincioși trebuie să cunoască fundalul reacţiilor alergice, ca pe cât posibil să le poată înlătura.
Reclamele firmelor de cosmetică nu ne oferă o imagine reală și temeinică a produselor lor. Din păcate rezultatele obţinute pe piele nu corespund promisiunilor făcute în reclame. Deoarece produsele cosmetice au mai mulţi sau mai puţini componenţi, produsul final se poate aprecia doar prin analizarea și evaluarea fiecărui component în parte.
Întrebări de actualitate
Succesul îngrijirii tenului se regăsește în componenţii produselor, care sunt evidenţiate pe ambalajul produsului: ori în limba latină, ori în engleză, cu litere mărunte. Un produs conţine de regulă 20-25 ingrediente, din care în cazul fericit putem identifica două sau trei. Care dintre acestea este într-adevăr substanţa activă? Care dăunează, care ajută, care are efect neutru asupra pielii? Are substanţa activă bună la o cantitate corespunzătoare? Care provoacă alergie? Care sunt cele care se pot arăta și în celulele de sân canceroase? Chiar încetinește procesul de îmbătrânire produsul anti-aging? Cât de calmant poate fi o împachetare? Din cauza cărui ingredient regenerează crema regenerantă dacă chiar o face? Care dintre substanţele active umple ridurile?
Până în ziua de azi s-au depistat mai multe amăgiri, și din acest motiv nu mai putem crede în promisiunile scrise pe ambalaj, cum ar fi:
„hipoalergenic”, în timp ce printre componenţii produsului – conform declaraţiei INCI - se regăsesc și cele mai frecvente substanţe alergene, ca de ex. parfumuri și conservante chimice;
ambalajul promite că „produsul cosmetic este natural”, totuși ingredientele principale ale produsului constau dintr-un rând de substanţe chimice, respectiv sintetice, să nici nu vorbim de faptul că „natural” nu înseamnă totdeauna sănătos sau bine tolerat de piele.
lângă denumirea produsului a evidenţiat numele unei plante care sună bine și promite cam mult, în timp ce în mod concret se regăsește într-o cantitate minimă în produs – și în locul acesteia preparatul este constituit mai ales din derivate petroliere ieftine, respectiv din alte substanţe active dubioase.
se întâmplă dese ori că pe sub numele unei mărci bine cunoscute, pentru sume exagerate, cumpărătorul primește în mare parte materii ieftine, nesemnificative din punct de vedere al îngrijirii tenului,
expresia cea mai populară a celor care scriu textele de reclamă este „testat clinic/dermatologic, etc.”. Deși încă nu este reglementat prin lege cum trebuie efectuate aceste teste, și rezultatul testelor nici nu se pomenește.
Degeaba are un produs nenumăraţi componenţi excepţionali, dacă are unul care are efecte dăunătoare asupra pielii, pentru că atunci această materie care provoacă alergie are efect nefavorabil asupra întregului produs. Acesta este exact așa ca în cazul unui lanţ al cărei verigi sunt puternice exceptând una, din cauza acesteia chiar și la cea mai mică încercare lanţul se va rupe. Tot așa va provoca alergie produsul, chiar dacă are mulţi componenţi de calitate.
Necesare sunt cunoștinţe de: fiziologie și biochimie.
Pentru a cunoaște produsele avem nevoie de cunoștinţe fiziologice și de biochimie puţine, dar întemeiate. Deși s-ar putea că v-aţi întâlnit deja cu acestea în cadrul studiilor dvs. de cosmetică, deseori aceste raporturi, semnificaţii se uită repede sub influenţa sloganelor specialiștilor de marketing, și datorită promisiunilor neîntemeiate ale fabricanţilor.
Cu toate că la îngrijirea sănătoasă a pielii acestea ar însemna elemente de bază la alegerea produselor cosmetice corespunzătoare pentru cosmeticieni, ar constitui mijloace indispensabile pentru aceștia.
Fapt incontestabil: produsele dea-dreptul profesionale îmbinate cu o consiliere de specialitate competentă sunt condiţiile de bază ale succesului de afaceri al salonului de cosmetică. Această cunoaștere solidă devine indispensabilă mai ales atunci când piaţa este saturată de cosmetice care diferă esenţial din punct de vedere calitativ. În cazul alegerii unor componenţi corespunzători putem obţine rezultate excepţionale pe termen mediu și lung cu un produs cosmetic, și ceea ce este cel mai important, că acesta va acţiona cel mai favorabil asupra pielii.
În societatea noastră există o pătură socială în formare care încearcă să acorde o atenţie sporită vieţii sănătoase, pe lângă menţinerea și susţinerea unui mod de viaţă dinamic, în această lume cu ritm alert. În zilele noastre suntem deja conștienţi că din păcate suntem expuși unor factori de mediu negativi, poluării. Încercăm să rămânem cât mai departe de daunele provocate de poluarea de mediu, cu o alimentaţie și un stil de viaţă sănătos. Încercăm să prevenim pagubele cauzate de civilizaţie prin răsfăţarea, atenţia acordată trupului, sufletului si spiritului, printr-un mod conștient de a trăi.
Fiecare firmă care produce cosmetice are obligaţia de a menţiona elementele componente ale produsului conform INCI pe ambalaj, în temeiul ordinului despre cosmetice. De aici încolo depinde de cosmetician dacă judecă calitatea produselor pe bază de componenţi sau nu. Un cosmetician exigent procedează în felul acesta pentru siguranţa sa și a clientelei!