Pare incredibil? dar e adevărat... Pe lângă îmbătrânirea optică foarte multe cosmetice pun în pericol sănătatea!
- Nenumărate femei investesc o grămadă de bani și energie în cosmetice, totuși rezultatul dorit și mult așteptat nu apare, promisiunile reclamelor rămân iluzii.
Starea pielii noastre este determinată de mai mulţi factori, pielea sănătoasă este tot timpul frumoasă. Îngrijirea tenului
corespunzător pielii, fără materii care irită, este evidentă, nu necesită utilizarea aparatelor cosmetice. De aceea putem obţine rezultate într-adevăr profesionale
acasă și cu preparatele de îngrijirea tenului în cadrul tratării de zi cu zi!
Despre eficienţa cosmeticelor nu ne dezvăluie nimic preţul acestora, locul de unde le putem achiziţiona, anumite clasificări, ca „natural”, „bio”, „testat dermatologic”,nicii măcar că este „profesional”. Putem decide doar luând în considerare un singur aspect, că acel produs este eficient sau nu, este tolerat de piele sau nu, și aceasta se regăsește pe ambalaj, cu scris mărunt: enumerarea oficială a ingredientelor produsului (INCI Deklaration). Acestea ajung pe suprafaţa pielii, aceste substanţe active trebuie să demonstreze!
LA CE TREBUIE SĂ FIM ATENŢI? CONSERVAŢI CHIMICI DĂUNĂTORI: AMĂGEALĂ PERFIDĂ
Se regăsesc în 95% dintre produsele cosmetice. Cea mai frecventă formă este familia parabenilor (în componenţii INCI toate acelea care se termină în „paraben”). Conform celor mai recente studii la efectul razelor solare acestea accelerează de trei ori îmbătrânirea pielii! Cremă pentru „anti-aging” și component care se termină în „paraben”? Dintre cele mai frecvente substanţe conservante putem menţiona următoarele: Triclosan, Imidazodilinyl Urea, Phenoxyethanol, Disodium EDTA, etc. Este doar o amăgeală că „trebuie să fie” în produs! Conservarea poate fi realizată și într-un mod tolerat de piele!
DERIVATE DE PETROL: DE LA CARE SE SUFOCĂ PIELEA!
Pe ambalaj Petrolatum (Vaseline), Paraffinum-Liquidium, Cera Microcristallina, Ozokerit (Petrol Wax), Ceresin (Petrol Wax). Este exact așa pentru piele ca și cum ne-am trage în cap o pungă de plastic: împiedică respirarea pielii (acel 5% din oxigen, pe care îl ia organismul nostru prin piele!), oprește funcţia de protecţie a pielii, și creează dependenţă: dacă uităm să-l aplicăm pielea noastră se va simţi inconfortabil! În cazul în care crema dă o senzaţie grea pe piele, transpiraţi mai cald dedesubt, se lipește inconfortabil pe faţă, pielea devine nemotivat impură, cu acnee, atunci probabilitatea este mare că folosiţi o cremă care conţine derivate de petrol! Foarte multe stick-uri de buze au ca și component principal aceste derivate, de aceea se întâmplă că o persoană are îngrijitor de buze în fiecare buzunar, în fiecare geantă! A devenit dependent! În aceste situaţii trebuie să renunţăm la utilizarea produsului, trebuie să îl substituim cu uleiuri vegetale preţioase! În perioada de trecere (1-2 săptămâni) trebuie să aveţi rezistenţă, și aici există „simptome de privare”!
ULEI DE SILICON! Are efect de impregnare, ca și derivatele de petrol, împiedică respirarea pielii, blochează producţia stratului natural de hidrolipide. Este utilizat în produsele cosmetice ca să acorde o senzaţie mai plăcută pielii, îmbunătăţesc consistenţa cosmeticelor, respectiv este folosit și ca solvent! Denumirile INCI:
Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, Dimethicone, respectiv componenţi în a căror denumire se regăsesc cuvintele …siloxane.. sau …methicone.
PARFUMUL: OTRAVA ISPITOARE! Este cea mai frecventă substanţă alergenă! Nu există dermatolog care nu ar respinge în îngrijirea tenului. Din păcate însă este mijloc de marketing, și ne conduce de la nas în sensul propriu al cuvântului. Să nu lăsăm să se întâmple! În cazul în care desfacem un produs cosmetic, fie un produs de îngrijirea tenului, de îngrijire corporală, fie pentru îngrijirea părului, și dacă din acesta iese imediat „un parfum” plăcut, atunci putem fi aproape siguri, că acesta conţine o substanţă alergenă (printre componenţi apare sub denumirea de Parfume sau Fragrance)! Este absolut inutil din punct de vedere al îngrijirii pielii, mirosul nostru oricum nu va fi determinat de acesta, de aceea mai bine evităm! În mod frecvent este utilizat pentru „acoperirea” substanţelor cu miros neplăcut sau a celor iritante (conservante chimice dăunătoare), sau încearcă să ne influenţeze prin receptorii olfactivi, ca să luăm decizia „Te cumpăr!”.
FOTOPROTECTORI CHIMICI DĂUNĂTORI Nu numai că are efect alergen, dar dăunează și ficatului, conform studiilor efectuate, iar la experimentele cu animalele s-au evidenţiat și efecte secundare hormonale. Una dintre cele mai frecvente feluri (OMC) s-a depistat și în celulele de sân canceroase, în forma identică cum apare și în produsele de bronzare: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone.
SUBSTANŢE ACTIVE CARE GENEREAZĂ COMEDOANE Pe lângă derivatele de petrol menţionate mai sus: Cetearyl Alcohol, Eucerin, Isopropryl Myristate, Isopropryl Palminate, Isopropryl Stearate, Lanolin.
COMPONENŢI CARE „SPALĂ” GRĂSIMILE NATURALE ALE PIELII PEG și derivatele PEG: servesc ca substanţe solubile, de emulsie și tenside.
Tulbură stratul de barieră al pielii, au efect iritant. La efectul razelor UV formează peroxide dăunătoare, care cauzează alergie solară (acnee Mallorca) la cei care au sensibilitate faţă de aceasta. Denumirea lor INCI, cuvinte care conţin următoarele cuvinte: Ceteareth, Ceteth, Ceteoleth, Laureth, Oleth, PPG, PEG, Polysorbate, Pareth, Steareth.